Monday, 29 July 2013

LOVE MAK AND AYAH (^.^)

ASSALAMUALAIKUM...



Hari ni mood aku tiba2 ja asa mcm nk update psl IBU AYAH... Aku pown xtau la knapa kan.. Tapi aku asa mcm nk update psl 2 org yg plg aku syg neyh ja.. heeee...^,^

1st skali aku nk ucap thank you sngat2 kat mak aku yg plg cute come lote ( BASHIROH BINTI NOH ) and kat ayah aku yg plg awsme lam dunia neyh ( NOR HILAL BIN ABU BAKAR ) .. Sgala jasa mak ngan ayah nadiah hargai sngt2... Kalau xdk mak ngan ayah, nadiah xleyh dpt apa yg nadiah dpt la neyh... THANKS sangat2 tau! syg mak ngan ayah muah muah muah :D




OKEYH! skang aku nk kongsi la sikit2 psl hukum hakam balas budi ibu ayah neyh.. dngaq bunyi mcm siyess ja dowh.. wah2... mmg SIYESS pown weyhhh!!!! MAK AYAH kowt!!!! hehhehe....

skarang neyh aku dowk dengaq mcm cita psl anak tinggai mak ayah depa.. aku x phm btoi la ngan anak yg x kenang budi mcm neyh... diorang x ingat ke spa yg besaq kan diorang?? diorang x ingat ke sapa yg kerja keras bg diorang mkn?? diorang x ingat ke spew yg bertungkus lumus cari duwet bg diorang blajar smpai PhD nuh?? 

stiap kali aku baca paper jerk mesty ada cita psl mak kna tinggai tepi jalan oleyh ank derhaka.. ayoooo!!!.. apa la nk jd neyh??? korang tahu x apa hukum derhaka dngan ibu bapa?? aku rasa korang tahu kowt.. tp sje2 wt2 xtahu.. yela... SPM korang suma A++ kan..... 

neyh aku selit kan pic2 artikel psl ank2 derhaka neyh... korang cer fikir sejenak.. nilai kan balik apa yg cikgu korang ajar kat skolah psl adab2 menjaga ibu bapa neyh... 





di sini aku serta kan skali hadis tntang ank drhaka neyh... baca tau :D 

Imam Bukhari meriwayatkan dalam Kitabul Adab dari jalan Abi Bakrah Radhiyallahu ’anhu, telah bersabda Rasulullah Shallallahu ’alaihi wa sallam.

"Artinya : Sukakah saya beritahukan kepadamu sebesar-besar dosa yang paling besar, tiga kali (beliau ulangi). Sahabat berkata, ’Baiklah, ya Rasulullah’, bersabda Nabi. "Menyekutukan Allah, dan durhaka kepada kedua orang tua, serta camkanlah, dan saksi palsu dan perkataan bohong". Maka Nabi selalu megulangi, "Dan persaksian palsu", sehingga kami berkata, "semoga Nabi diam" [Hadits Riwayat Bukhari 3/151-152 -Fathul Baari 5/261 No. 2654, dan Muslim 87]


see??? dosa besar kowt kalau derhaka dngn ibu bapa neyh... kat bwh neyh aku bg lagi hadis.. kowt2 la korang ragu2 lg kan...


Dari Mughirah bin Syu’bah Radhiyallahu ’anhu bahwa Nabi Shallallahu ’alaihi wa sallam bersabda.

"Artinya : Sesungguhnya Allah mengharamkan atas kamu, durhaka pada ibu dan menolak kewajiban, dan minta yang bukan haknya, dan membunuh anak hidup-hidup, dan Allah membenci padamu banyak bicara, dan banyak bertanya demikian pula memboroskan harta (menghamburkan kekayaan)" [Hadits Riwayat Bukhari (Fathul Baari 10/405 No. 5975) Muslim No. 1715 912)]

Aku harap korang insaf2 la dr melaku kan dosa besar neyh.. tepuk dada tnya la minda anda... anda yg lebeyh mengetahui kan?? :)


ANTARA BENTUK2 DERHAKA KPD IBU BAPA :

  1. Membuat ibu bapa sedih  dan sakit hati samada melalui perkataan atau perbuatan
  2. Berkata 'AH' dan tidak memenuhi panggilan ibu bapa
  3. Membentak @ mengherdik ibu bapa
  4. Bakhil dan mengabaikan ibu bapa 
  5. Bermasam muka,merendahkan maruah ibu bapa dan mencaci mereka
  6. Membawa masuk kemungkaran kedlm rumah
  7. Malu mengaku mereka sbg ibu bapa
* aku mls nk type .. hahha.. bnyak sngt la.. pokonya sgala benda yg wt mak ngan ayah korang marah,sedeyh n tersinggung tuh mmg dikira derhaka.. jngan la sesekali wt cm neyh tau... 

Akibat drpd tindakan anda ini ada dinyatakan dlm hadis...

 Dalam hadits yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dalam Adabul Mufrad, Abu Daud dan Tirmidzi dari sahabat Abi Bakrah dikatakan.

"Artinya : Dari Abi Bakrah Radhiyallahu ’anhu mengatakan bahwa Nabi Shallallahu ’alaihi wa sallam berkata, "Tidak ada dosa yang Allah cepatkan adzabnya kepada pelakunya di dunia ini dan Allah juga akan mengadzabnya di akhirat yang pertama adalah berlaku zhalim, kedua memutuskan silaturahmi" [Hadits Riwayat Bukhari dalam Adabul Mufrad (Shahih Adabul Mufrad No. 23), Abu Dawud (4902), Tirmidzi (2511), Ibnu Majah (4211). Ahmad 5/36 & 38, Hakim 2/356 & 4/162-163, Tirmidzi berkata, "Hadits Hasan Shahih", kata Al-Hakim, ’Shahih Sanadnya", Imam Dzahabi menyetujuinya]


"Artinya : Dua perbuatan dosa yang Allah cepatkan adzabnya (siksanya) di dunia yaitu berbuat zhalim dan al’uquq (durhaka kepdada orang tua)" [Hadits Riwayat Hakim 4/177 dari Anas bin Malik Radhiyallahu ’anhu] [1]


Dlm lafadz lain yg diriwayat kan oleh Imam Baihaqi , Hakim , Ahmad dan lainnya ada menagatakan :

"Artinya : Dari Abdullah bin Umar Radhiyallahu ’anhu berkata, ’Telah berkata Rasulullah Shallallahu ’alaihi wa sallam, ’Ada tiga golongan yang tidak akan masuk surga dan Allah tidak akan melihat mereka pada hari kiamat yakni anak yang durhaka kepada kedua orang tuanya, perempuan yang menyerupai laki-laki dan kepala rumah tangga yang membiarkan adanya kejelekan (zina) dalam rumah tangganya" [Hadits Riwayat Hakim, Baihaqi, Ahmad 2/134]


Tahukah anda sekiranya ibu bapa anda mendoakan supaya anda mendapat balasa maka doa itu akan dikabul kan oleh ALLAH... 

hadits yang shahih Nabi Shallallahu ’alaihi wa sallam bersabda.

"Artinya : Dari Abu Hurairah Radhiyallahu ’anhu, ’Telah berkata Rasulullah Shallallahu ’alaihi wa sallam, ’Ada tiga do’a yang dikabulkan oleh Allah Subhanahu wa Ta’ala -yang tidak diragukan tentang do’a ini-, yang pertama yaitu do’a kedua orang tua terhadap anaknya yang kedua do’a orang yang musafir -yang sedang dalam perjalanan-, yang ketiga do’a orang yang dizhalimi" [Hadits ini diriwayatkan oleh Imam Bukhari dalam Adabaul Mufrad, Abu Dawud, dan Tirmidzi] [2]


skali lg aku mohon supaya korang fkir baleyk apa yg korang dh buat kat mak ayah korang... seandainya korang ada wt salah, mnx ampun lah dngan mereka.. sesungguh nya ibu bapa anda tdk pernah buang ank2 nya... ibu mana yg tdk menyayangi ank nya?? air yg dicincang tdk akan prnah putus... mcm tulah hubungan korang dngan ibu bapa korang... renung2 kan lah..

disini aku selit kan doa utk ibu bapa.. doa neyh aku pnah blajaq time tadika dulu.. ala kalau korang google pown berlambak yg kluaq.. tp aku nk ltak jugak.. sbb xnk susah kan korang!!! ^_^

Allahhummaghfirli dzunubi waliwalidayya, warhamhumma kama robbayani soghiro

maksudnya : "Ya Tuhanku,kasihanilah kedua-dua ibu bapaku sebagaimana mereka mengasihani aku sewaktu aku kecil."


Sampai sini sahaja entry aku keyh.. aku mnx maaf sekiranya ada terksr bhasa yg menyinggung mana2 pihak.. sesungguh nya segala kesempurnaan itu adalah hak milik kekal ALLAH S.W.T :)



sblom tuh lyn neyh kjap yerrr..... :) 






Friday, 12 July 2013

degree ! ( ^ . ^ )

ASSALAMUALAIKUM !!

lama dh aku x update kan blog aku neyh.. bersawang kalah spiderman dh neyh.. hehhe.. 

okeyh.. kali neyh aku nk update psl kputusan upu yg aku dpt.. alhamdulillah aku dpt twrn smbung degree.. dlm bdang yg aku mnt iaitu MATHEMATICS ! tp aku dpt twaran kat UITM sja.. xdk rezeki kowt nk p UKM... xpa2.... aku trima ngan hati yg terbuka.. :)  ALLAH lebeyh mengetahui apa yg terbaek utk aku kan... huhu

ramai gak tnya aku dpt uitm mana... aku mcm segan ja nk bg tau.. tau dk sbb apa?? abb aku dpt jauh laaa... blah PANTAI TIMUR... ada jugak yg dowk sindiaq2 kata UITM MACHANG xelok la apa la... kos lelong la mcm2 lg la... smpai naek nanah dh tlinga aku neyh... tp aku still coo ja.. erkkk ?? -.- cool la sngat kan.. padahal dowk nangeyh x berlagu xsngga dh neyh.. smpai bukak posa pown ngan cucuk ja... huhu.. tp xpa... aku ttp ngan pendirian aku.. aku nk p jugak...!!!

kputusan aku nk p uitm neyh di bantah oleyh mak aku... mak aku sowh p keja ja... ewwwww!!!! xmau aihhh... aku rela p machang tau dr nk keja sja... pnat tau aku dowk mengadap akaun ngan ekonomi kat matrik dulu nuhh... !! aku akan usaha jugak pujuk mak aku !! moga2 ALLAH bukak la pintu hati mak aku neyh... MAK!!! NADIAH NK P BLAJAQQQQ!!! NADIAH XMAU KEJA LG!!!!!!

hermmm smpai sini ja la kowt... aku nk smbung nangeyh lm bilik pulak ( mengada sat ) ...huhuhu... babaiii :D syg anda suma!!! muah muah muah :)


Tahniah, anda berjaya ditawarkan tempat di UiTM. Maklumat tawaran anda adalah seperti berikut : - 
 
Nama :
UMIL NADIAH BINTI NOR HILAL 
 

 
 
Program :
CS249 - SARJANA MUDA SAINS (KEPUJIAN) MATEMATIK 
 
Kampus :
UiTM Kampus Machang